keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Ensin kouluttamisesta

Koiramaailmassa pyörii jos minkänäköistä koulutusmetodia ja -tapaa, mikä ei tietenkään ole huono juttu, sillä koirat ja koirien ohjaajat ovat hyvin erilaisia. Se mikä sopii yhdelle koirakolle, ei välttämättä tuota toisen koirakon kanssa mitään tulosta. Olen törmännyt muutamaan laajalti hyväksi todettuihin seikkoihin jotka toimivat monilla koirilla, mutta minun ja Ensin kanssa ei ihan sellaisenaan aina pelitä.


1. "Koiran innostaminen on tärkeää."
Monien koirien kanssa tämä toimii, eihän koiraa huvita työskennellä, jossei sillä ole kivaa. Ensi vaan kun on jo valmiiksi kovin innokas koira vähän kaiken suhteen, niin sitä ennemmin tarvitsee rauhoitella ennen kuin töihin aletaan. Jokaisella koiralla on tietysti oma viretilansa, missä on hyvä tehdä töitä ja toiset kaipaavat omistajalta innostusta ja toiset taas - kuten Ensi - lähinnä rauhoittumista.


2. "Jätä koiralta ateria väliin ennen treeneihin/näyttelyyn/vastaavaan menoa, niin se tekee mielellään työtä nameja vastaan."
...Tai sitten Ensin kohdalla syö koko käden nälissään ja haukkua rätkyttää ruuan perään. Ensi on kyllä helppo koira sen suhteen, että sille ei tarvitse usein olla mitään kovin kummoisia namejakaan minkä eteen se jaksaa työskennellä. Lelut palkkana olen hylännyt käytännössä kokonaan, koska niistä Ensi innostuu turhan paljon, viretila menee överiksi ja taas menee häsellykseksi molempien osalta. Tietysti koiraa voi palkata ja koira palkkautuu monella muullakin tapaa, mutta lähtökohtaisesti olen todennut lelun/namipalkan arkitottiksessa olevan se kaikista näppärin tapa.


3. "Iloinen kehu on myös hyvä palkka."
Yleensä Ensi toimii kivasti kehuillakin, mutta tietyissä tilanteissa liian ylitsevuotava iloinen kehuminen taas menee ja nostaa Ensin kierroksia turhan paljon ja taas häselletään ja härvelletään. Sellaisissa tilanteissa pyrin muistamaan rauhallisen ja positiivisen kehun ilman turhaa kohkaamista.


Ja sitten vielä yksi, mistä saan kuulla jatkuvasti ja mikä olisi meille tosi tärkeää:
Ole koiran kanssa johdonmukainen ja jämäkkä.
Ensiparka, minä kun en kumpaakaan osaa olla. Varmasti oltaisi monta asiaa opittu paljon nopeammin ja vähemmällä säädöllä. Noh, jos tässä vuosien kuluessa siihen oppisi. Ensi on tavattoman fiksu koira, joskus tuntuu että mulle vähän turhankin viisas. Se kyllä osaa, mun vaan pitää itse osata vaatia siltä asioita ja johdonmukaisesti opettaa. Kauhean vaikeata se silti on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti